Izgradnja Raporta: Najvažniji korak hipnoterapije
27 juni 2023 
3 min. leestijd

Izgradnja Raporta: Najvažniji korak hipnoterapije

Obična terapija, hipnoterapija, bilo koja terapija, sve se svodi na izgradnju raporta. Raport je veza koju terapeut ima s klijentom i osjećaj da je ta veza dobra. Klijent mora imati dovoljno povjerenja u vas da vam može reći sve što je važno za tretman i da ima dovoljno povjerenja u vas kao terapeuta da bi se prepustio vašem vodjstvu.

Dakle, radi se o kliku, osjećaju da vas druga osoba razumije i da bi, da je situacija drugačija, čak moglo biti prostora za razvoj prijateljstva.

U ovom blogu saznajte više o izgradnji raporta i kako se to profesionalno radi.

Što je raport? Termin raport se odnosi na terapijski odnos između terapeuta i klijenta. Izgradnja raporta često je prvi korak koji terapeut treba preduzeti kako bi tretman dobro prošao.

Cilj je stvoriti vrstu klika koja će klijentu signalizirati da terapeutu može vjerovati i povjeriti mu sve svoje probleme.

Izgradnja odnosa nije nešto što možete dugo raditi i u šta vam je, kao terapeutu, dozvoljeno da uložite veliko vrijeme. Raport počinje već tokom uvodnog razgovora.

Način komunikacije sa klijentom takođe je važan za izgradnju raporta. Istraživanja pokazuju, na primer, da topla, prijateljska, potvrđujuća i razumijevajuća komunikacija pomaže u izgradnji dobrog raporta.

Klijent takođe ima ulogu u vezi koja se razvija. Uspostavlja se međusobno poštovanje, saradnja i komunikacija sa obje strane.

Važnost raporta

Ako imate dobar raport sa klijentom, to pomaže u održavanju zadovoljstva tretmanom. Pomaže klijentu da se pridržava tretmana (na primjer, ako im dajete kućne zadatke u obliku audio snimaka za samohipnozu koje treba redovno slušati) i poboljšava ishode tretmana.

Važno je za dobru komunikaciju. Dobar raport, na primjer, čini da se klijent usudi više reći, što vam kao hipnoterapeutu omogućava da još bolje riješite problem.

Uvodni razgovor

Uvodni razgovor prvi je trenutak kada klijent stvarno ima kontakt s terapeutom i to je vrlo važan trenutak za izgradnju raporta.

Dobar prvi utisak takođe je neprocjenjiv za raport, ako vam uspije izgraditi raport već u prvim minutima, to stvara ogromno polje povjerenja kod klijenta .

Uvodni razgovor je prilika da se klijent osjeća sigurno i ugodno, da izrazi svoje probleme i ciljeve terapije te da uspostavi vezu s terapeutom.

Evo nekoliko tehnika koje terapeuti mogu koristiti kako bi izgradili dobar raport tokom uvodnog razgovora:


Aktivno slušanje: Biti prisutan i posvećen klijentu ključno je za izgradnju raporta. Terapeut treba aktivno slušati što klijent govori, pokazivati interes, postavljati relevantna pitanja i podsticati klijenta da izrazi svoje osjećaje i misli.

  1. Empatija: Pokazivanje empatije prema klijentovim iskustvima i osjećajima može pomoći u stvaranju veze. Terapeut može koristiti verbalne i neverbalne signale kako bi pokazao razumijevanje i suosjećanje.

  2. Potvrđivanje i validacija: Važno je da klijent osjeti da je njegovo iskustvo važno i da je prihvaćeno. Potvrđivanje klijentovih osjećaja i iskazivanje poštovanja prema njegovim iskustvima može ojačati raport.

  3. Jasan i prijateljski ton: Način na koji terapeut komunicira s klijentom također je važan. Koristeći jasan, prijateljski i podržavajući ton, terapeut može stvoriti ugodno okruženje i podstaknuti povjerenje.

  4. Pitanja i refleksija: Postavljanje relevantnih pitanja i refleksija klijentovih odgovora pomaže u produbljivanju razumijevanja i stvaranju veze. Terapeut može koristiti otvorena pitanja koja podstiču klijenta da izrazi svoje misli i osjećaje.

  5. Održavanje povjerljivosti: Važno je da klijent osjeti da je njegova privatnost zaštićena i da su sve informacije koje dijeli s terapeutom povjerljive. Terapeut treba naglasiti svoju obavezu čuvanja povjerljivosti i etičko postupanje.

Izgradnja raporta nije samo jednokratni proces, već kontinuirani napor tokom tretmana. Terapeuti trebaju nastaviti njegovati i razvijati raport tokom sesija kako bi podržali klijenta na putu prema postizanju ciljeva terapije.

Zaključno, izgradnja raporta u hipnoterapiji igra ključnu ulogu u uspješnom terapijskom procesu. Kvalitetan raport stvara osjećaj povjerenja, sigurnosti i udobnosti između terapeuta i klijenta. To omogućuje otvoreniju komunikaciju, veću saradnju i bolje rezultate tretmana.

Kroz pažljivo slušanje, empatiju, potvrđivanje, prijateljski ton i pravilno postavljena pitanja, terapeut može izgraditi temelje za uspostavljanje dobrog raporta s klijentom. Održavanje povjerljivosti i etičko postupanje takođe su ključni faktori u izgradnji i održavanju povjerenja.

Kroz jak i pozitivan raport, terapeuti mogu stvoriti okruženje u kojem klijent osjeća podršku, razumijevanje i motivaciju za lični razvoj i postizanje pozitivnih promjena.

Nakon izgradnje i postizanja dobrog raporta pravo je vrijeme da možete početi koristiti tehnike hipnoze za rješavanje problema klijenta.Želite li saznati kako uspostaviti raport kao prvi korak ka hipnozi? Želite li saznati više o hipnozi?

Prijavite za neki od naših kurseva. Kurseve možete pratiti u uživo putem interneta.   https://farahlutvica.com/osnovni-principi-hypnose/ Tu smo za Vas 


Prevedeno blog HIN 

Over de schrijver
Farah Lutvica is active in the field of personal development since 2011. Worldwide she helps people experience the power of NLP, hypnosis and meditation.
Reactie plaatsen