Prevazilaženje straha od ptica uz pomoć hipnoze
09 augustus 2023 
4 min. leestijd

Prevazilaženje straha od ptica uz pomoć hipnoze

Strah od ptica je veoma nezgodan. Želite opušteno putovanje gradom? Zaboravite, jer svaki prelijepi trg je pun golubova. Plaža? Zaboravite na to jer postoje oni dosadni galebovi koji vole da jedu čips. I jeste li ikada primijetili koliki su zapravo ti galebovi? Kako biste osigurali da i dalje možete uživati na plaži ili u gradskom izletu, u ovom članku ću pisati o prevladavanju straha od ptica.Strah od pticaAko imate strah od ptica, teško vam je biti u blizini ptica. Možda će vam biti i teško izaći napolje (jer tamo ima ptica) i onda provoditi sate planirajući odlazak do prodavnice jer vizualizujete kako da se držite podalje od ptica.Kada se suočite sa pticom, vaše misli divljaju o tome šta bi se moglo dogoditi. U teškim slučajevima možete čak imati i napad panike.Treseeš se.Više se znojiš.Otkucaji srca rastu.Krvni pritisak raste.Možete se smrznuti, zalediti u mjestu, biti nesposobni da napravite bilo kakav pokretMožete pobjeći (ponekad ne vidite gdje).Sve su to simptomi anksioznosti.
Pojava straha od pticaPošto su ptice bezopasne za većinu ljudi, strah od ptica je obično nešto što se može razviti u detinjstvu. To je zato što se uvjerenja o tome kako svijet funkcionira i kojih se životinja treba bojati razvijaju do otprilike sedme godine.Stručnjak za iskustva na internetu takođe kaže da je njegov strah nastao kada je sa grupom prijatelja otišao da brine o povređenoj ptici. Svaki put su bili ponosni da kada su otvorili kutiju za cipele u kojoj je ptica ležala, ona nije bila mrtva i još živa. Očigledno je pretpostavio da će ptičica uvijek biti u tom stanju dok ne umre. Ništa ne sluteći, otvorio je kutiju i ptica mu je odjednom poletjela na lice. Tek tada je shvatio kolika je ptica (odjednom velika kao sokol) i kakve kandže ima. Od tada ima strah od ptica, čak iu svom odraslom životu[1].Liječenje straha od pticaAko vas strah od ptica sprečava da uživate u normalnim stvarima, kao što je odlazak na terasu ili odlazak u zoološki vrt, važno je nešto učiniti po tom pitanju. Postoji nekoliko načina da prevaziđete svoj strah od ptica.Hipnoza može pomoći na ove načine.
RegresijaRegresija je tehnika hipnoze za otkrivanje vašeg straha od ptica ako nije tako očigledna kao u gornjem primjeru, pa čak i kada vam je ovo jasno. Sa regresijom se vraćate na vrijeme kada je vaš strah počeo dok ste bili pod hipnozom.Onda uradite nešto sa tim trenutkom. Stručnjak za hipnozu vodi vas da pogledate ovaj trenutak iz drugog ugla. Na primjer, možete suosjećati s pticom, koja se vjerovatno plaši velikog ljudskog djeteta i koja u tom strahu pokušava pobjeći, a onda kada ste s licem preko te kutije, izgleda kao da vas napada dok se ptica više plaši tebe nego ti njega.Ova tehnika već može učiniti mnogo da smanjite vaš strah od ptica.Smanjenje osetljivosti na pticeDrugi način da smanjite strah od ptica je da se desenzibilizirate. Ovo se radi sa suočavanjem sa strahom. Prvo napravite popis top 10 situacija da se sretete  sa pticama, kao što su:Fotografija ptice.Video o ptici.Preparirana ptica.Papagaj.Kos.Svraka.Golub.Nahranite golubove.Maženje papagaja.Imajte sokola na ruci.Ovo su samo primjeri.Da biste postali manje osjetljivi na strah, suočite se sa strahom. Suočavate se sa sobom dok vam ne dosadi ono što radite. Tada sigurno znate da je strah nestao.U početku može biti vrlo jednostavno, poput gledanja fotografije ili videa. Kod ptice koja može poletjeti ili leti može biti drugačije. Stručnjak za hipnozu vam tada može pomoći da dobro pogledate pticu.Na primjer, ovo se prvo može prakticirati uz vođenu vizualizaciju gledanja plišane ptice. Ovo može ići na sljedeći način.„Uskoro ćete vidjeti plišanu pticu. Onda stvarno pogledaj. Pogledajte perje i šare, pogledajte kljun i male nozdrve na kljunu. Pogledajte noge i kandže. Dodirnite plišanu pticu. Osjetite kako je perje glatko i koliko su noge zapravo krhke. Uopšte nije strašno, ptica je prelepa.”Ova vizualizacija dok ste pod hipnozom pomaže vam da pogledate pticu s pravim načinom razmišljanja i suočite se sa svojim strahom.Osim toga, takođe možete dobiti prijedloge koji će vam pomoći da kontrolirate svoju fizičku reakciju na strah kako vaša fizička reakcija ne bi pogoršala vašu reakciju mentalnog straha.Ovo može uključivati prijedloge kao što su:"Nastavi da dišeš mirno."“Osjećate svoje tabane na podu/tlu.”"Opuštaš mišiće.""Ti se smiješiš."Ovi prijedlozi mogu se razlikovati ovisno o vašim problemima kada doživite anksioznost.
Razmislite o svojim mislimaVaše misli takođe određuju mnogo toga kako ćete komunicirati s pticama. Na primjer, ako izbjegavate piknike zbog svojih strahova, ponovno razmišljanje o ograničavajućim mislima može vam pomoći da izađete iz kuće.Na primjerMisao: Ptice mi uzimaju hranu.Razmislite o tome: ptice su radoznale i ako nešto ispustim one će to pojesti.Misao: Ptice će me napasti.
Razmislite o tome: ptice me se boje i odlete.Stručnjak za hipnozu vam takođe može pomoći u ovom ponovnom razmišljanju. Kakve ćete misaone radnje ostvariti zavisi od vaših uvjerenja o pticama.Ovakva vjerovanja možete saznati regresijom ili razgovorom u kojem se pitanje zašto se ponavlja nekoliko puta kako biste došli do srži vaših uvjerenja o pticama.Savladajte strah od pticaPrema tome, prevladavanje straha od ptica može se postići na nekoliko načina. Najlakši način je da koristite regresiju da učinite nešto s trenutkom kada se pojavio vaš strah. Ovo radite dok ste pod hipnozomTada možete učiniti sebe manje osjetljivim na svoj strah. Suočavajući se s tim do trenutka kada vam ptice dosade. U tom trenutku sigurno znate da vas ptice neće uznemiriti ili uznemiriti.Treći način je da preispitate svoje mišljenje o pticama. Za to je potreban oblik svjesnosti, a hipnoza također pomaže u tome.Želite li saznati više o tome kako hipnoza funkcionira i kako možete pomoći ljudima? 
Dođite na besplatni webinar 20.septembra 2023.Osjećate li da želite odmah naučiti više od samo osnova? Prijavite na jedan od naših kurseva. 


Over de schrijver
Farah Lutvica is active in the field of personal development since 2011. Worldwide she helps people experience the power of NLP, hypnosis and meditation.
Reactie plaatsen