Susret sa Sobom: Moć Hipnoze u Pronalaženju Sebe
26 augustus 2023 
7 min. leestijd

Susret sa Sobom: Moć Hipnoze u Pronalaženju Sebe

Terapija u pronalaženju sebe: kako hipnoza pomaže

Nisam bila svoja ili nikada nisam bila svoja za sve ove godine”, izjavili su Ana i Marko, koji su davno napisali pjesmu o nekome ko se izgubio u njihovoj vezi. Ako sam dobro razumeo pjesmu, partner se takođe slaže i veza se u jednom trenutku zaista završava. Kako je to moguće? U kojim situacijama možete izgubiti sebe i ako se to dogodilo, kako ćete pronaći sebe? Na ovom blogu ću se detaljnije o tome baviti.Kako pronalaziš sebe?
Vi ste uvek vi, ali može biti da je sve što trenutno radite nešto što vas uopšte ne čini srećnim. Čak se može činiti da vaše tijelo radi protiv vas kada nešto radite, bilo da je to na poslu ili u privatnom životu. Vaša podsvijest tada zapravo vrlo glasno vrišti da niste svoji ili se barem ne pretvarate da jeste.Pronalaženje sebe često je i slušanje tog osjećaja i pitanje: „Šta sada želim?“ Možda vam svakakve stvari padaju na pamet kada pitate šta sada želite. Ovo vam može dati određeni cilj na kojem ćete raditi ili s kojim ćete nešto učiniti. Na primjer, želite da obučete drugačiju odjeću, uveče radite nešto drugačije nego što radite sada ili čak drugi posao.Ovo je početak vašeg puta ka ponovnom pronalaženju sebe. Poput Pepeljuge, potrebno je ići na put do sreće da biste pronašli svoju samopoštovanje i veru u sebe. Zbog toga vila nije samo preobrazila cijeli svoj život[1].Dakle, gubitak sebe je zapravo dio vašeg ličnog razvoja da ponovo pronađete sebe. Pronalaženje sebe uz malo truda čini da cijenite sebe više nego kada sve uvijek ide glatko.Pronalaženje sebe nakon raskida
Kao što pjesma Ane i Marka, pokazuje, gubitak sebe može osigurati da se vaša veza neće dobro završiti. Možda je raskid za vas čak i vrlo iznenadan i ako ste i dalje patili od osjećaja zavisnosti, to može značiti da sada morate ponovo pronaći sebe.Ono što iritira u vezi sa raskidom je to što vas to može natjerati da sumnjate u sebe. Na kraju krajeva, odbačeni ste, pa jeste li dovoljno dobri ako jeste?Da, sigurno jesi! Još je važnije da nađete sebe sada nego prije, jer ćete možda poželjeti pokušati ponovo pronaći ljubav za neko vrijeme. Ako ste u tom trenutku pronašli sebe, možete pronaći nekoga ko vam odgovara i ko vas prihvata takvog kakav jeste. Onako kakav si zaista svoj! Ovo je takođe važna strategija za pronalaženje dugoročnog partnera[2].Čak i nakon veze, možete sebi postaviti pitanje: "Šta sada želim?"Osim toga, možete patiti od mnogo manje proizvodnje dopamina; hormona koji čini da se osećate srećno. Da se malo oduprete tome, možete raditi stvari koje vam mogu dati i malo dopamina, kao što su sport, maženje životinja (ako imate kućnog ljubimca, možete to učiniti kod kuće, inače bi mogli tražiti volontere u skloništu za životinje) ili se sastati sa prijateljima[3].Na primjer, možete se zapitati i: "Šta mi se sviđa, šta volim da radim?" Zatim možete proći kroz tu listu da još jednom provjerite da li vas nešto čini sretnim ili ne.
Pronalaženje sebe u vezi
Ako prije raskida saznate da ste se izgubili u vezi, važno je da se ponovo nađete u vezi. O tome možete razgovarati sa svojim partnerom, kako bi on znao gdje se nalazi ako odjednom počnete raditi potpuno drugačije stvari nego prije.Kada te neko voli, to uopšte nije problem, jer ta osoba ti tada želi najbolje. Ko zna, i vaš partner želi da bude više svoj i oboje možete učiniti nešto da i dalje imate lijepu vezu zajedno, a da vam to ne bude kao posao jer ne možete biti svoji. Vaš partner može odjednom početi raditi potpuno drugačije stvari nego prije.Ako se plašite gubitka veze kada ste svoji, zapitajte se koliko dugo možete izdržati u vezi ako niste svoji? Koliko je to dobro za tebe? I koliko je to pošteno prema vašem partneru? Zar ne biste radije bili ono što ste do kraja života sa svojim partnerom nego da provedete ostatak života igrajući neku vrstu uloge koja vas čini nesretnim? Dajte svom partneru priliku da voli i "pravog sebe".Ove vrste strahova često zavise od vaših uvjerenja o ljubavi, vezama i onome što je potrebno da biste primili ljubav i da bi veza trajala. Međutim, uvjerenja ne moraju biti tačna. To je zato što većina vjerovanja potiče iz vašeg djetinjstva.Sa regresijom možete učiniti nešto da saznate odakle dolazi strah od odbijanja, na primjer, i onda možete riješiti taj uzrok. Naučit ćete kako to funkcionira na prvom HIN kursu na našem jeziku.Pronalaženje sebe nakon porođaja
Ako vaša veza ide savršeno i ako je krunisana ljubavnom bebom, možete imati još jedan trenutak u životu kada se na neko vreme izgubite. Na kraju krajeva, kada ste tek postali stariji, sve je u vezi sa detetom, a ne sa vama.Pronalaženje sebe nakon porođaja može biti neophodno zbog traumatskog porođaja ili zato što ste malo preteški za roditeljstvo i potpuno se izgubite u tome. Ili čak kombinacija oboje.Istraživanja pokazuju da prirodni porođaj uz pomoć babice i okružen voljenim osobama može osigurati da se manje izgubite i da steknete osjećaj da ste se našli kroz porođaj[4].Dakle, ako nije išlo onako kako ste željeli i osjećate se kao da ste izgubili sebe, možete izvesti neku vrstu terapije vezivanja uz pomoć hipnoze. Onda dobijete prijedlog da zamislite kako bi bilo da je sve prošlo savršeno. Savršeno začeće, savršena trudnoća, savršen porođaj i savršen početak perioda sa vašom bebom. Ova mašta tada može učiniti mnogo da ponovo nađete mir, da se dobro povežete sa svojim djetetom i da steknete osjećaj da je sve u redu i da ste svoji.Osim toga, ovo vam može pomoći i sa novim identitetom roditelja.Ovo je oblik regresione terapije, ali malo drugačiji. Hipnoterapeut stimuliše vizualizacije i dobro osećanje.
Pronalaženje sebe nakon izgaranja (burn out-a)
Mnogi odrasli s djecom, ali i bez djece, shvate da život ponekad traži previše od njih i završe u burn outu.. To može biti zbog njihovog posla ili zbog zastoja u privatnom životu, a ponekad je to sve u isto vrijeme. To je uvijek jako neugodno.Kako se izvući iz te doline? Kako onda pronalazite sebe?Jedna od najvažnijih stvari koje morate učiniti ako patite od sagorijevanja je opuštanje. Što više opuštenosti, to bolje. Postoje čak i tretmani sa float tankom, svojevrsnom kupkom sa slanom vodom u kojoj ne dobijate nikakve vanjske podražaje koji se kombinuju sa psihoterapijom. Samo korištenje rezervoara može učiniti mnogo za ljude sa izgaranjem, pa čak i depresijom, ali još je bolje ako uz to dobijete i terapijski tretman.Opuštanje takođe igra važnu ulogu u hipnozi. Tada ste čak u nekoj vrsti opuštenog stanja dok primate terapiju. To nije moguće sa plutajućim rezervoarom.Hipnoterapija vam pomaže da pronađete vlastite resurse i vlastitu snagu, da se obnovite i ponovo pronađete sebe [5]. To se onda radi sa afirmacijama koji smanjuju stres i afirmacijama o vlastitim moćima da sami sebe izliječe. Osim toga, jača se i ego. Ovdje se radi o izgradnji samopouzdanja i otkrivanju zašto su stvari rađene na način na koji su se radile do sada. Kakvu je nameru neko imao svojim ponašanjem koje je na kraju dovelo do sagorevanja? Ovaj uvid se može iskoristiti za ispunjenje te namjere na zdraviji način, tako da se izgaranje ne ponovi.Pronalaženje sebe nakon depresije
Ako ste u burn outu ili na neki drugi način patite od stresa duže vrijeme, to može dovesti do depresije. Kada ste depresivni, često se potpuno izgubite, jer vam se ne sviđa ništa što ste nekada voleli. Često više ne možete razmišljati o tome šta biste željeli. Jednostavno više ništa ne želiš.Pa kako da se nađete kada vam je teško slušati svoju dušu??U svakom slučaju, hipnoza vam može pomoći da prestanete da se prisjećate bolnih uspomena i da smirite svoje tijelo kada se osjećate malo nervozno[6]. Ovo vas već može ukloniti sa oštre ivice depresije.Nakon toga, geštalt terapija, hipnoza koja se bavi vašim osjećajima i redovna hipnoterapija također vam mogu pomoći da ponovo pronađete sebe[7].Želite li znati tačno kako hipnoza funkcionira da vam pomogne da pronađete sebe? Dođite na besplatni webinar.
https://farahlutvica.com/tajne-hipnoze-webinar/Ili se prijavite se za nas trenining .

Over de schrijver
Farah Lutvica is active in the field of personal development since 2011. Worldwide she helps people experience the power of NLP, hypnosis and meditation.
Reactie plaatsen